Jakie powinno być logo, które pomoże Twojej restauracji odnieść sukces?
Logo to nieodłączny element biznesowego wizerunku, nie inaczej jest w przypadku lokali gastronomicznych. Logo to przede wszystkim znak, z którym utożsamiać się powinni sami klienci i to dla nich musi być ono czytelne oraz zauważalne. W przypadku restauracji sprawa wydaje się być więc wyjątkowo trudna – czy istnieją uniwersalne zasady, jeżeli chodzi o projektowanie logo, które pomogą nam osiągnąć sukces? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.
Najważniejsza zasada – wyraźne odniesienie do jedzenia
W przypadku restauracji oraz innych lokali gastronomicznych najważniejszą zasadą, jeżeli chodzi o logo, jest przede wszystkim to, że musi się ono kojarzyć z jedzeniem, od tej zasady nie ma wyjątków. Przez logo restauracji warto również spróbować przekazać smak, choć z początku może się to wydawać niektórym niemożliwe, sprawa jest jednak o wiele prostsza. Jako przykład najlepiej podać kawiarnię – parujący kubek z widoczną bitą śmietaną pozwoli każdemu wyobrazić sobie smak gorącej czekolady, co nie pozostawia wątpliwości, czego możemy się spodziewać po przekroczeniu progu lokalu.

https://logopond.com/brandmango/showcase/detail/104533

https://logopond.com/mundroid/showcase/detail/291120

https://logopond.com/ArtemSokol/showcase/detail/280564
Logo, które określa charakter restauracji
Kolejną ważną sprawą jest to, że logo lokalu powinno w sposób jasny nawiązywać do charakteru samej restauracji. O co dokładnie chodzi? Przede wszystkim o symbole. Wyjaśnić to można, chociażby na przykładzie restauracji z kuchnią francuską – w przypadku tego typu lokalu dobrym pomysłem może być zastosowanie kolorów takich jak biały, niebieski i czerwony, a do tego umieszczenie w logo kucharza z wąsem, który dodatkowo ma na głowie klasyczny beret. Takie logo nie powinno zostawić klientom żadnych wątpliwości co do tego, że mają oni do czynienia z kuchnią francuską. Podobnym zabiegiem może być umieszczenie pałeczek w logo lokalu z kuchnią azjatycką – chodzi więc przede wszystkim o to, żeby w sposób symboliczny jasno nawiązać do charakteru restauracji, co przyciągnie klientów, którzy są zainteresowani daną kuchnią.

https://logopond.com/JavierFigueroaGonzalez/showcase/detail/134941

https://logopond.com/ArtDemix/showcase/detail/136228
Uniwersalne zasady projektowania logo
Oprócz wyżej wspomnianych zasad, które odnoszą się w szczególności do lokali gastronomicznych, logo każdej restauracji powinno być stworzone również z przestrzeganiem uniwersalnych zasad dotyczących tego typu grafik. Jakie to zasady? Przede wszystkim estetyka – dobre logo to takie, na które patrzy się z przyjemnością. Kolejną sprawą jest czytelność. Pamiętajmy o tym, że logo będziemy umieszczać na samochodach rozwożących jedzenie, ulotkach, menu itp., co oznacza, że musi być ono widoczne i odpowiednio kontrastowe.
W tym miejscu warto również wspomnieć o tym, że logo musi być łatwe do zapamiętania, przykuwające uwagę i przywołujące jedynie dobre skojarzenia – choć połączenie tego wszystkiego może być zadaniem niezwykle trudnym, to patrząc na loga najważniejszych firm na świecie, wydaje się być jednak czymś osiągalnym.

https://logopond.com/lastspark/showcase/detail/287719

https://logopond.com/Misona/showcase/detail/166521

https://logopond.com/morecolor/showcase/detail/117341
Jak widać, znak graficzny to niezwykle ważna sprawa – jeżeli wyglądać będzie amatorsko, może odstraszyć potencjalnych klientów, jeszcze zanim spróbują oni naszych potraw. Warto zastanowić się, czy samemu weszlibyśmy do restauracji, której logo delikatnie mówiąc, wygląda tandetnie? W dzisiejszych czasach kiedy świat odbieramy głównie poprzez obrazy, jest to coraz mniej prawdopodobne. Dobre logo to więc w większości przypadków kluczowy element sukcesu, dlatego właśnie jego stworzenie warto powierzyć profesjonalistom
Jeśli poza tematyką identyfikacji wizualnej w postaci loga zastanawiasz się także ile kosztuje strona internetowa dla małej gastronomii czy restauracji to zapraszamy na stronę Agencji Interaktywnej Media Project 😉