Jakie powinno być logo, które pomoże Twojej restauracji odnieść sukces?
Logo to nieodłączny element biznesowego wizerunku, nie inaczej jest w przypadku lokali gastronomicznych. Logo to przede wszystkim znak, z którym utożsamiać się powinni sami klienci i to dla nich musi być ono czytelne oraz zauważalne. W przypadku restauracji sprawa wydaje się być więc wyjątkowo trudna – czy istnieją uniwersalne zasady, jeżeli chodzi o projektowanie logo, które pomogą nam osiągnąć sukces? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.
Najważniejsza zasada – wyraźne odniesienie do jedzenia
W przypadku restauracji oraz innych lokali gastronomicznych najważniejszą zasadą, jeżeli chodzi o logo, jest przede wszystkim to, że musi się ono kojarzyć z jedzeniem, od tej zasady nie ma wyjątków. Przez logo restauracji warto również spróbować przekazać smak, choć z początku może się to wydawać niektórym niemożliwe, sprawa jest jednak o wiele prostsza. Jako przykład najlepiej podać kawiarnię – parujący kubek z widoczną bitą śmietaną pozwoli każdemu wyobrazić sobie smak gorącej czekolady, co nie pozostawia wątpliwości, czego możemy się spodziewać po przekroczeniu progu lokalu.
Logo, które określa charakter restauracji
Kolejną ważną sprawą jest to, że logo lokalu powinno w sposób jasny nawiązywać do charakteru samej restauracji. O co dokładnie chodzi? Przede wszystkim o symbole. Wyjaśnić to można, chociażby na przykładzie restauracji z kuchnią francuską – w przypadku tego typu lokalu dobrym pomysłem może być zastosowanie kolorów takich jak biały, niebieski i czerwony, a do tego umieszczenie w logo kucharza z wąsem, który dodatkowo ma na głowie klasyczny beret. Takie logo nie powinno zostawić klientom żadnych wątpliwości co do tego, że mają oni do czynienia z kuchnią francuską. Podobnym zabiegiem może być umieszczenie pałeczek w logo lokalu z kuchnią azjatycką – chodzi więc przede wszystkim o to, żeby w sposób symboliczny jasno nawiązać do charakteru restauracji, co przyciągnie klientów, którzy są zainteresowani daną kuchnią.
Uniwersalne zasady projektowania logo
Oprócz wyżej wspomnianych zasad, które odnoszą się w szczególności do lokali gastronomicznych, logo każdej restauracji powinno być stworzone również z przestrzeganiem uniwersalnych zasad dotyczących tego typu grafik. Jakie to zasady? Przede wszystkim estetyka – dobre logo to takie, na które patrzy się z przyjemnością. Kolejną sprawą jest czytelność. Pamiętajmy o tym, że logo będziemy umieszczać na samochodach rozwożących jedzenie, ulotkach, menu itp., co oznacza, że musi być ono widoczne i odpowiednio kontrastowe.
W tym miejscu warto również wspomnieć o tym, że logo musi być łatwe do zapamiętania, przykuwające uwagę i przywołujące jedynie dobre skojarzenia – choć połączenie tego wszystkiego może być zadaniem niezwykle trudnym, to patrząc na loga najważniejszych firm na świecie, wydaje się być jednak czymś osiągalnym.
Jak widać, znak graficzny to niezwykle ważna sprawa – jeżeli wyglądać będzie amatorsko, może odstraszyć potencjalnych klientów, jeszcze zanim spróbują oni naszych potraw. Warto zastanowić się, czy samemu weszlibyśmy do restauracji, której logo delikatnie mówiąc, wygląda tandetnie? W dzisiejszych czasach kiedy świat odbieramy głównie poprzez obrazy, jest to coraz mniej prawdopodobne. Dobre logo to więc w większości przypadków kluczowy element sukcesu, dlatego właśnie jego stworzenie warto powierzyć profesjonalistom
Jeśli poza tematyką identyfikacji wizualnej w postaci loga zastanawiasz się także ile kosztuje strona internetowa dla małej gastronomii czy restauracji to zapraszamy na stronę Agencji Interaktywnej Media Project 😉